17 Kasım 2009 Salı

TATLILAR

BAKLAVA



Yapılışı

Malzemeleri:
1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
50 gr. nişasta
1 kg. sade yağ
500 gr. antepfıstığı içi
500 gr. süt
50 gr. irmik
750 gr. şeker
350 gr. su

Tarifi:
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur.

Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr) el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilerek üst üste konur.(6-12 adet arası). Ve bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca elle nişasta serpilerek hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir. Tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsiye dökülüp bıçak ile iyice yayılır.

Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerinde gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derecede olmalıdır. Fırında baklavalar sürekli yer değiştirerek sürekli çevrilir. Baklava 4-5 dk. sonra hazır olur. Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır. Ateş üzerinde 2-3 dk. tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir. Kaymağın hazırlanması; 500 gr. süt ateş üzerinde kaynatılır. Sonra irmik yavaş yavaş boşaltılır ve devamlı karıştırılıp soğumaya bırakılır.


Fıstıklı Kadayıf



Yapılışı

Malzemeleri:
1 kg. çiğ tel kadayıf
200 gr. antep fıstığı içi
250 gr. sade yağ
1,5 kg. şeker
70 gr. su

Tarifi:
Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üzerine fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde tepsiye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Tepsi fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü pişirilen kadayıfın başka bir tepsi ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonra sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.

Şerbetin hazırlanması:
1,5 kg. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

Burma Kadayıf



Yapılışı

Malzemeleri:
1 kg. çiğ burma kadayıf
1 kg. toz şeker
500 gr. antepfıstığı içi
600 gr. sade yağ
½ litre su

Tarifi:
Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üzerine serilir. Kenarları düzeltilerek içerisine fıstık içi konur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf yağlanmış tepsiye ortadan başlanarak burma şeklinde dizilir. Daha sonra sade yağ eritilerek dökülür. Tepsi düşük ateşli fırında kızarana kadar (20 dk.) pişirilir.

Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve başka bir tepsiye ters çevrilerek konur. Süzülen yağ tekrar kadayıfa dökülerek hafif kızarıncaya kadar (10 dk.) pişirilir ve kalan yağ yeniden süzülür. Sıcak halde şerbeti üzerine dökülür. Kadayıf şerbetlendikten sonra 5 dk. kısık ateşte pişirilir ve servise sunulur.

Kıvamın Hazırlanması: 1 kg. toz şeker ve yarım litre su yüksek ateşte kaynatılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder